Ik heb al een boek II

Juist de twee kleinste, dunste boekjes uit mijn bescheiden collectie stempelboeken zijn me het meest dierbaar. Beide verschenen ergens in de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen ik nog op de basisschool rondhing en het nog een jaartje of dertig zou duren voordat ik de lol van stempels gutsen zou inzien.

SAM_0481Het eerste dat ik verwierf, is het 32 pagina’s tellende ‘Stempelen met vlakgom’ van Hans Blekkink. Jawel, mensen, het is geschreven door een man. Een man! Die kom je toch wat minder vaak tegen in, euh, de stempelgutsscene, zal ik maar zeggen. Maar dat is niet waarom ik het zo’n fijne uitgave vind. Het is de combinatie van de prachtige gedateerdheid (gutogut, zie die haartjes en die kleertjes van de kinderen op de voorkant), de eigen stijl van Blekkinks ontwerpen én de verwondering over het feit dat een uitgever dertig jaar geleden al brood zag in een boekje over deze bezigheid, wat maakt ik dit zo’n charmant werkje vind.

SAM_0477

Blekkink geeft behalve de basisinstructies ook diverse toepassingen, waaronder het drukken van zelfgemaakte stripverhalen. Hiernaast een fragment van zijn wat duistere beeldverhaal ‘Oorlog in Eindhoven”.

 

 

 

SAM_0480Het andere favoriete boekje is een bijna stencil-achtige uitgave van een bladzijde of 20: ‘Carving Stamps’ van Julie Hagan Bloch. Haar naam kwam ik tegen in andere stempelboeken en -tutorials, als degene die anderen aan het stempelmaken had gebracht. Haar boekje leek moeilijk verkrijgbaar, dus ik zocht via ons aller Google naar Julie Hagan Bloch, trok de stoute schoenen aan en schoot een mailtje haar kant op. En jawel, ze had nog een exemplaar voor me, dat me heel attent werd toegezonden met wat prints van haar hand.

Julie’s boekje is erg aanstekelijk en met veel goede zin geschreven- het plezier spat van de pagina’s af. Zelfs als je nog nooit van stempels gutsen hebt gehoord krijg je volgens mij meteen zin om het acuut uit te proberen. Ook zij heeft haar eigen uitgesproken stijl (die ik wat betreft grafische inslag wel een beetje op dat van Blekkink vindt lijken -misschien was dat mode in de jaren 80?). En het goede nieuws is: ze heeft nog meer exemplaren over. Wie geïnteresseerd is, kan bij haar informeren naar de mogelijkheden en kosten van verzenden via juliehaganbloch@hvc.rr.com.

SAM_0479SAM_0478

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in stempels met de tags , . Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Ik heb al een boek II

 1. Bernardine schreef:

  Stempelgutsscene? Dar hoor ik dus ook bij? Leuk 😉
  Sowieso weinig mannen in de knutselarij…..

  En als iemand het boekje wil bestellen en de verzendkosten wil delen?
  Ik hou me aanbevolen!
  En nu ga ik er zelf ook weer eentje gutsen, in de tuin! Kan nog net voor het donker wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.